Насловна |Контакт |Содржина |Настани
Насловна / За нас / Република Македонија
Република МакедонијаPrint this pageSmaller textBigger text size

Република Македонија се наоѓа во централниот дел на Балканскиот Полуостров (југоисточна Европа) и има површина од 25.713 квадратни километри. Нејзиниот релјеф се карактеризира со големи и високи планински масиви меѓу кои се протегаат пространи долини и рамнини.

Речиси целата територија на Македонија се наоѓа меѓу 40. и 42. географска ширина и е транзитен регион меѓу средоземноморската и континенталната клима. Климата се класификува како преодна од континентална кон средоземноморска.

Население:
2.022.547 (податоци од пописот во 2002 год.)

Етнички групи:
Најголемиот дел од населението го сочинуваат Македонци (64,18%), потоа Албанци (25,17%), Турци (3,85%), Роми (2,66%), Власи (0,48), Срби (1,78%), Бошњаци (0,84%) и останати етнички групи (1,04%)

Државно знаме: жолто сонце со осум краци кои се шират кон рабовите на црвено поле. 

Јазик:
Службен јазик е македонскиот. Во општините во кои живеат етнички групи чија застапеност изнесува над 20% од вкупното население во општината како службен јазик, покрај македонскиот, се употребува и јазикот на таа етничка група.

Државна валута:
македонски денар (МКД)
Приближен курс: 1 евро = 61,1 денари; 1 УСД = 45,3 денари

Временска зона:
GMT+1

Send this page to a friendИспрати до пријател
topГоре


CAA Macedonia Newsletter


CAA Macedonia | Dame Gruev 1, 1000 Skopje | Phone + 389 2 3114 046 | Fax + 389 23 115 708
© 2005 Civil Aviation Agency. All rights reserved | Terms of Use | Privacy Policy.developed by artistika